Wednesday, March 29, 2006

Jurnal American (3)

Jurnal American (3)

8/20/01

Cineva mi-a spus acum ceva timp: "Daca n-ai vazut Las Vegas-ul, n-ai vazut America!". Acum, dupa ce am fost acolo, nu pot spune decat atat: E incredibil, dar american!

Trebuie sa recunosc, locul acesta ma defineste cel mai bine dintre toate cele pe care le-am vizitat pana acum. Aici, oricat de inalt ai fi, esti un soricel ce incearca sa se strecoare printre muntii-hoteluri si "cat"-cazinouri in fata carora domnisoare zambitoare te imbie-nauntru sa degusti sampanie si coqteil-uri gratuite in timp ce-ti pierzi banii la sloturi. Dar ce conteaza cat timp lumea rade!? Aici te simti noaptea ca ziua si ziua ca noaptea, si pare ca esti in Las Vegas de-un an, si ca-l stii pe de rost, dar nu-l stii nici pe sfert, iar cand pleci vrei sa crezi c-ai ajuns doar de-o ora.

In Las Vegas, oh, Doamne, razi si cand pierzi! Viata ta e-o moneda si o joci la ruleta. De castigi esti o doamna si de pierzi esti un joc; iarmarocul de cipsuri te-nvarte pe degete; vezi doar negru in fata, speri un rosu noroc si-ti pui totul in numerele de ghioc..... Ei Las Vegas-ul e un loc unde ... se poate mai bine si unde doar visul ramane.

Pasind rar pe "Strip" - strada principala - pornesc din Egipt, tara regala. Salut faraonii si pe Nefertitis, iar sfinxul se-nchina privind lumea cu plictis.

Insa pierd piramida in colbul desertic si-n fata-mi rasare castelul cel mistic. Merlin ma vrajeste de pe zidul cetatii ce "Excalibur", simplu si scurt, se numeste. Sunetul rece, roial, de trompeta se contopeste in zarva de peste strada.

"I want to be a part of it, New York, New York!". Zgarie norii izbucnesc spre soare in mijlocul roler-coster-ului in care mi-am pierdut vocea pentru vreo jumate de seara. Vizavi "MGM Grand"-ul graieste cu fala despre miliardari ce-si dau banii pe nada; iar leii pazesc la averi infinite ce deschid paradisul de priviri interzise.

Aici e-nceputul. Ca-n Las Vegas vezi lumea. Vezi Rio (cu carnavalul cel vejnic in floare), Parisul (cu Turnul Eiffel si Arcul de Triumf - in marime naturala), Venetia (cu Palatul Dogilor, Canal Grande si Capela Sixtina, cu gondole ce te poarta spre muzeul in care Madame Tousseaux e-ntre "stele" regina) si nu in cele din urma zici "Ave!" - vazandu-l pe Caesar printre nimfe romane.

Si asta nu-i totul. De fapt nu-i nimic. Pai Vegas-ul nu-i Vegas fara "Belagio" - hotelul de peste un miliard de dolari (in care si baia comuna-i din marmura). In curtea sa, la fiece 15 minute e un spectacol artizanal de neimaginat. Apoi mai e "The Mirage", unde vulcanul erupe constant spre extazul oricarui spectator. Si mai e "Tresure Island" - cu piratii ce-si pastreaza comorile dupa orisice lupta cu flota engleza.

Oh, ce nebunie! Te pierzi luat de val si tie greu sa mai cauti iesire. Cand totusi ajungi la liman si crezi ca nu are ce sa mai fie, poti admira Vegas-ul de la-naltime. Din "Stratosfera", turnul "de paza", coaster-ul te poarta incet catre baza. Un ultim fior, asa la-naltime, ti-l da "The Shut" - ce te-mpusca spre varf si te lasa apoi sa cazi liber.

Ei, aiasta-i Nevada! Si-ar mai fi Arizona. Trecand de "Big Dig" - Marea lor Sapatura :-) o hidrocentrala, ceva gen Portile de Fier a noastra - patrunzi pe taramul triburilor de indieni, cactusilor, padurilor de Joshua si al faimosului... Mare Canion. Si va spun trei' sa fie mare, de vreme ce eu n-am vazut decat partea vestica si asta nu se mai sfarsea. Cat despre Colorado, ... de la inaltime, ai zice ca-i o poteca, jos, printre ruine.

Indienii cu pene nu i-am intalnit, insa am facut cunostinta cu un vechi trib - Hualla pai (pai= popor). Oameni pasnici, de treaba, obisnuiti cu caldura de 50 de grade vejnic afara....

Frumos Canionul, un western in derulare! Si inca salbatic - minune mare!

Cat despre Las Vegas, Dan - ghidul - spunea ca vreo 700 000 de persoane se muta aici pe an; 14 scoli se cer anual a fi construite si nimic nu poate opri expansiunea acestui petec de verdeata din marginea desertului Nevadei - care e statul cu cea mai rapida dezvoltare din SUA ultimilor ani.

Nu ma intrebati cum se face, caci eu nu am intalnit decat pensionari care chiar traiesc in Vegas. Restul doar il viziteaza.

Dar vesti bune: aici inca mai au vacante locuri de munca bine platite! Veniti repede pana nu se ocupa!

Cu gand zburdalnic, aceeasi,

Denisa

No comments: